Geschiedenis

Meer dan 40 jaar radio Geschiedenis over Columbia AM en FM!

Radio Columbia is een radiostation dat in de jaren 80 al draaide. Vele malen was dit station te vinden in de ontvangstrapporten die stonden in het FRM (Free Radio Magazine) en ook vele malen werd dit station uit de lucht geplukt.

Vanuit de Chrysantstraat in Rotterdam is tot 1985 uitgezonden waar de zender stond.

De laatste jaren kwamen veel programma’s van band en ook vanuit een andere lokatie. Het signaal werd doorgestraald naar de Chrysantstraat. We hebben het ook nog eens geprobeerd om de zender boven op het grote bejaardenhuis in Schiebroek te zetten.Dat was helaas geen succes omdat iedere keer als zo’n oude tang met de lift ging je dit hoorde in de uitzending. (kraak…kraak… knetter …knetter…) In 1985 viel het doek na 26 invallen defintief.

Begin jaren 90 heeft Columbia twee jaren op de Rotterdamse kabel legaal gedraaid maar de kosten werden daarvan te hoog en dus zijn we gestopt.Het studioadres Chrysantstraat 20 c is in maart 2005 gesloopt door de woningbouwvereniging omdat het blok te oud was om er nog royaal en naar de huidige eisen van deze tijd in te wonen.

Een kijkje in de radiostudio in de Chrysantenstraat in Rotterdam Dj Aad zit achter de knoppen.
Uit het Columbia archief oud DJ Ferry van Loon.
In januari 2020 overleden.

Stickers van Columbia 103.1 Mhz.

De Politie liep zelfs in de jaren 80 met stickers van radio Columbia op.

Randstad koerier 29/11/1984

Een hoogwerker van de Rotterdamse brandweer was uitgerukt.
Naar het topje van de mast werd geklommen om te bezien of de antenne te demonteren was.

Demontage zendmast van radio Columbia mislukt.

Schiebroek- Voor de achste keer binnen twee jaar werd maandag de apparatuur van de radioplaat Columbia uit de lucht gehaald.Vooral de laatste drie maanden was de Radio Controle Dienst actief;maar liefst zes maal werd de apparatuur in beslag genomen.

Maandagavond leek aanvankelijk de actie zich niet te beperken tot inbeslagname van de apparatuur en een proces verbaal maar werd ook een poging ondernomen om de antenne van het dak te verwijderen.Een ladderwagen van de Rotterdamse brandweer kwam er aan te pas om de antenne te verwijderen.

Politiemensen slaagden er echter niet in de antenne te demonteren .De politie zou later in de week nog bezien of er verder nog actie zou worden ondernomen.

De actie van de Radio Controle Dienst begon maandag middag omstreeks half vijf en nam ruim twee uur in beslag.Door de komst van de brandweer auto trok de operatie in de Chrysantenstraat veel plubliek.Het was de eerste keer dat de politie nu ook de antenne wilde demonteren.

Bij de vorige inbeslagname hebben we de Radio Controle Dienst een poets gebakken.We hadden een baksteen genomen en daar het kastje van een zendbak omheen gebouwd.In de veronderstelling dat het de zender was,nam de Radio Controle Dienst dit in beslag.

Waarschijnlijk voelde deze dienst zich’genomen’ ,omdat ze nu hebben getracht de zaak wat beter aan te pakken vertelt een van de woordvoerders van Radio Columbia Nog deze week hopen de piraten van Columbia weer in de lucht te zitten.”,

Columbia vanuit de Alblasserwaard.

De zender verhuist van Rotterdam 103.1mhz naar Alblasserdam 99.4mhz!

Het belangrijkste voor een illegaal station, namelijk een locatie.
In 1988 begint Radio Columbia vanuit Alblasserdam uit te zenden de oude frequentie 103,1 wordt vaarwel gezegd en we nemen de 99.4 in gebruik !

De eerste uitzenden kwamen vanuit Blokmakersstraat en vanuit de Thorbeckestraat. Het studioadres in de Blokmakersstraat is inmiddels ook gesloopt en voorzien van nieuwbouw woningen.

Hier een kijkje in de studio in de Thorbeckestraat Gijs Hofman zit zijn radio programma te maken.

De zender wordt verder opgeschroefd !

Mei 1991 – De zender staat in een woning aan de Nicolaas Beetsstraat in Alblasserdam op een 8-hoog flat. Er wordt uitgezonden in stereo op 99.4 Mhz met een enkele Ross dipool op 38 meter hoog.

Dat er veel en vooral ver geluisterd wordt, blijkt als een DJ van Columbia, die de militaire dienst vervult, opeens in een kazerne ergens in Overijssel de klanken van Columbia hoort. Zijn mede-dienstgenoot, die een bandje van Columbia draait, blijkt uit Leiden te komen en daar elke zondag naar Columbia te luisteren.

De populariteit van Columbia begint ook de toenmalige de heer Bontkes van de Radio Controle Dienst op te vallen, die op dat moment ergens in de provincie Utrecht rondt rijd in zijn peilauto.

Op een mooie zondagavond in oktober 1991 verdwijnt opeens het signaal van Columbia. In de avond wordt de zender onder de klanken van Jocelyn Brown met Always there uit de lucht gehaald.

Studio adres is inmiddels door de radio controle dienst te bekend geworden we verplaatsen de zender een dorp verder op! Radio Columbia heeft een nieuwe locatie in Nieuwlekkerland de mast staat inmiddels en er staan twee gestackte dipolen te blinken op de mast het feest gaat weer beginnen maar voor hoelang gaat het nu weer goed?

Zoals je hier ook lees werden de zenders altijd door de radio controle dienst uitgezet en ontmanteld Columbia ging nooit vrijwillig uit de lucht!

Ze weten Radio Columbia ook nu weer te vinden in Nieuwlekkerland.

het bloed kruipt waar het niet gaan kan….

Eind jaren 90 gaan we het ook eens proberen op de Korte Golf!

Radio Columbia gebruikte op de Korte Golf een kleine leger zender uit Duitsland die omstreeks 1964 was gemaakt.De SK 010 van Rohde & Schwarz werd gebruikt als zender met gemiddeld vermogen van 100 Watt deze zenders worden ter plaatse opgebouwd omdat ze niet zijn te tillen,wegen namelijk toch zo`n 104 KG.


Dit model hier was geïnstalleerd in een Unimog 404S radiokoffer van de krijgsmacht op een speciaal gemaakt zwenkframe. De zender is in 1986 voor het laatst in de fabriek gekalibreerd en verkeerde in zeer goede staat.

Columbia AM ging de lucht in op 6270 khz!